Ceny ropy se pohybovaly smíšeně, Brent oslabil

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy se v dnešním slabém obchodování pohybovaly protichůdnými směry. Nárůst těžby v Libyi a Saúdské Arábii oslaboval cenu severomořské ropy Brent a zmírňoval vliv napětí kolem íránského jaderného programu. Americkou ropu naopak podpořil pokles kurzu dolaru.

 

Cena Brentu po 17:00 SEČ klesla o více než deset centů pod 125,70 dolaru za barel a předtím sestoupila až na 124,92 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI naopak vzrostla o 70 centů na 107,76 dolaru. Objem obchodování v New Yorku byl na zhruba poloviční úrovni proti průměru za poslední měsíc.

Ceny ropy drží na vysokých úrovních obavy trhu z narušení dodávek ze Středního východu kvůli sporu mezi Západem a Íránem. Teherán se dohodl, že bude se západními mocnosti znovu jednat, trh ale už ovlivňují sankce na vývoz íránské ropy.

Růst cen zmírňuje ujišťování Saúdské Arábie, že hodlá pokračovat ve zvyšování dodávek suroviny do Spojených států. Saúdská Arábie je největším světovým exportérem ropy, zatímco Spojené státy jsou jejím největším spotřebitelem.

Americkou ropu povzbudil k růstu dolar, jehož kurz dnes klesal třetí den po sobě a vzdálil se od měsíčního maxima vůči euru z minulého týdne. Působilo i zvýšení amerických burzovních cen benzinu po zprávě, že firma Valero Energy zastavila provoz rafinérie na Arubě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 125,68 125,81 New York - Nymex WTI duben 107,76 107,06,

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK