Deutsche Börse zažaluje Brusel za zmaření fúze s NYSE Euronext

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. března (ČTK) - Německá burzovní společnost Deutsche Börse podá na Evropskou komisi žalobu za to, že podle jejího názoru neoprávněně zablokovala její fúzi s transatlantickým burzovním operátorem NYSE Euronext. Žaloba bude podána k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku, sdělila dnes Deutsche Börse.

Evropská komise 1. února zablokovala plán fúze, který měl z obou společností vytvořit největší burzovní skupinu světa. Komise to zdůvodnila tím, že spojením by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů, což by v tomto segmentu zaškrtilo hospodářskou soutěž.

"Deutsche Börse je toho názoru, že některé aspekty tohoto rozhodnutí jsou nesprávné," uvedla společnost.

Obě burzy se dohodly na fúzi v hodnotě devíti miliard dolarů (166 miliard Kč) loni v únoru. Akcionáři obou firem spojení schválili v létě a regulační orgány ve Spojených státech povolily spojení s podmínkami na konci roku.

Od roku 1990, kdy funguje současný systém monitorování fúzí, Evropská komise zablokovala 21 fúzí z celkového počtu 4857 případů. Některá její rozhodnutí ale následně po stížnostech firem zrušil Evropský soudní dvůr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK