Aktivita v čínském průmyslu v březnu dál zpomalovala

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Šanghaj 22. března (ČTK) - Aktivita v čínském průmyslu v březnu dál zpomalovala, a klesala tak už pátý měsíc po sobě. Ukázal to klíčový index nákupních manažerů, který sestavuje finanční ústav HSBC. Index podle něj klesl na 48,1 bodu, zatímco v únoru byl na hodnotě 49,6 bodu. Finanční trhy na zprávu reagovaly se zvýšenou nervozitou, některé burzy oslabily, i když pokles kurzů nezasáhl všechny.

V poklesu pokračoval také index nových zakázek, který se tak dostal na čtyřměsíční minimum. Nedostavilo se očekávané oživení exportních zakázek a nábor nových zaměstnanců je nejnižší za poslední dva roky. Na trh se proto vrátily obavy, zda zpomalení růstu čínské ekonomiky nezasáhne také oživení ekonomiky globální. Část analytiků se domnívá, že Peking bude zřejmě nucen sáhnout k novým podpůrným opatřením.

"Vzhledem k tomu, že nové exportní zakázky jsou slabé a klesá i domácí poptávka, proces zpomalování čínské ekonomiky ještě není završen," domnívá se hlavní ekonom HSBC pro oblast Číny Čchü Chung-pin. "Pro Peking je to důvod k dalšímu uvolnění měnové politiky," dodal. Čína by tak mohla snížit povinné minimální rezervy, anebo rovnou úrokové sazby.

Pokud se index drží nad 50 body, znamená to, že aktivita se zvyšuje. Při poklesu pod tuto hranici aktivita naopak klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK