Akcie v Tokiu zpevnily, horší data z Číny jim nevadí

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu mírně zpevnily a v růstu jim nezabránila ani horší statistika o vývoji průmyslové aktivity v Číně. Investoři se zaměřili na vyhlídky japonských akcií, které jsou podle nich příznivé. Na devizových trzích oslabovaly především takzvané komoditní měny, což je například australský dolar. Jemu, na rozdíl od akcií, údaje z Číny uškodily.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal 40,59 bodu a den uzavřel růstem o 0,40 procenta na hodnotě 10.127,08 bodu. Stejně tak širší index Topix vzrostl o 0,38 procenta na 862,07 bodu.

Čerstvá data z Číny ukázala, že aktivita v čínském průmyslu v březnu už pátý měsíc v řadě klesala. Index nákupních manažerů, který sestavuje banka HSBC, oslabil na 48,1 bodu z únorové hodnoty 49,6 bodu. Některé asijské burzy tak po zprávě zamířily dolů, snižovaly se však i ceny komodit v čele s ropou.

Na devizových trzích oslaboval především australský dolar, který jako hlavní zástupce takzvaných komoditních měn citlivě reaguje na každou známku zpomalení čínské ekonomiky. Čína se totiž stala hlavním indikátorem celosvětové poptávky po komoditách všeho druhu. Trh nyní sleduje, jak bude vypadat srovnatelný index aktivita v Evropě.

Australský dolar k americkému oslabil o 0,7 procenta na 1,0383 USD, a dostal se tak nejníže od konce ledna. Před zveřejněním čínské statistiky byl na 1,0477 USD. Australská měna už za březen oslabila přibližně o čtyři procenta a dnes klesla pod 200denní klouzavý průměr, který je považován za jeden z hlavních technických indikátorů.

Jednotná evropská měna euro se nedokázala zbavit ztrát, které utrpěla ve středu. Sestoupila tak ze zhruba pětiměsíčního maxima vůči japonskému jenu a zhruba dvoutýdenního maxima k dolaru. Euro teď doplácí na obnovené obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně. Pozornost se opět stáčí ke Španělsku, jemuž se začínají prodražovat náklady na obsluhu dluhu.

Euro během obchodování oslabilo až na 1,3286 USD, později se ale částečně vzpamatovalo a dostalo se na 1,3232 USD. Za celý den to byl nárůst o 0,1 procenta. Proti jenu euro spadlo až na 110,16 JPY, přestože o den dříve bylo až na 111,43 JPY. Dolar k jenu oslabil na 83,14 JPY z 83,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK