Novým šéfem agentury AP se od července stane Gary Pruitt

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Novým prezidentem a výkonným ředitelem tiskové agentury The Associated Press bude Gary Pruitt (54). Ten řadu let pracoval jako šéf společnosti The McClatchy, která vydává noviny. Současný ředitel AP Tom Curley odejde v červenci do důchodu. Agenturu, která funguje na principu sdružení zpravodajů, vedl devět let. Pruitt se stane v pořadí třináctým šéfem AP.

The McClatchy je třetím největším vydavatelem novin v USA, Pruitt zná tedy mediální prostředí velmi dobře. Do čela mediálního kolosu, jakým nyní AP je, ale přichází v době rychlých změn. Sama AP v posledních deseti letech pracovala na své vlastní transformaci, ve snaze najít další zdroje příjmů zavedla například nové platformy pro multimediální obsah.

"V osobě Garyho volíme zkušeného a váženého nástupce Toma Curleyho, abychom zajistili pokračující transformaci AP na digitální zpravodajskou společnost," poznamenal odcházející předseda správní rady AP William Dean Singleton, který je zároveň šéfem společnosti MediaNews Group. "Gary má bohaté zkušenosti ve světě zpravodajství, který se neustále mění," podotkl Singleton.

AP, stejně jako řada dalších zpravodajských organizací ve světě, v posledních letech také vynaložila značné úsilí, aby ochránila výsledky své práce. Ty jsou na on-line trhu snadno dostupné téměř každému, což některé mediální společnosti nutí přístup ke svému zpravodajství zpoplatňovat nebo omezovat.

"Já myslím, že AP teď úspěšně prochází transformací. Ta ale není u konce a nikdy ani nebude," řekl Pruitt v rozhovoru se zpravodaji AP. Klíčové je podle něj najít nové příjmy a snažit se expandovat na trzích, které rychle rostou. To je třeba Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK