Objem průmyslových zakázek v eurozóně se v lednu snižoval

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. března (ČTK) - Objem průmyslových zakázek v eurozóně se v lednu snížil o 2,3 procenta, meziroční pokles byl ještě výraznější o 3,3 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Evropské unie Eurostat. V obou případech je to větší pokles, než se čekalo, což svědčí o tom, že firmy se zatím nezbavily nepříznivých dopadů krize.

Příliš dobré nejsou ani vyhlídky na nejbližší období, protože klesá tempo růstu čínské ekonomiky. Evropští politici přitom do značné míry spoléhali na to, že k oživení ekonomiky eurozóny přispěje vyšší poptávka z ostatních částí světa, především pak ze Spojených států a Číny.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že za leden se objem zakázek sníží o 2,1 procenta. U meziročního srovnání počítali s poklesem o tři procenta.

Eurozóna se za poslední tři roky dostala už do druhé recese, k níž podle části ekonomů mohla přispět i tvrdá úsporná opatření v některých členských zemích. Situaci nyní komplikuje také drahá ropa, která pro většinu firem představuje vyšší náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK