Škoda Electric chce utržit čtyři mld. Kč, meziročně o 35 pct více

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 22. března (ČTK) - Škoda Electric, jeden z největších světových výrobců trolejbusů, plánuje letos utržit zhruba čtyři miliardy korun, o 1,05 miliardy Kč více než loni. Nárůst zajistí zejména velká poptávka po trakčních motorech a elektrických pohonech vozidel, výroba trolejbusů by měla stagnovat na loňských zhruba 130 vozech. ČTK to řekl generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek.

Zatímco loni tvořily 40 procent tržeb trolejbusy a po 30 procentech elektrické pohony pro kolejová vozidla a elektrické trakční motory, tak letos budou tržby rozloženy po třetinách. Podniku také mírně vzroste export, loni činil 60 procent z celkových tržeb 2,95 miliardy korun, meziročně o 350 milionů Kč vyšších.

Firma zahajuje sériovou výrobu elektrických výzbrojí pro lehké městské vlaky bez obsluhy pro třetí největší jihokorejské město Incheon. Dále už vyrábí kompletní elektrické a mechanické pohony včetně řídicí elektroniky pro 80 lokomotiv určených pro turecké dráhy. Jde o dosud největší exportní zakázku za dvě miliardy Kč. Nedávno podepsala dodávku pohonů až pro 56 souprav metra v čínském městě Su-čou.

Z exportu letos i v dalších letech vzroste také výroba trakčních motorů pro americký koncern Caterpillar. "Jsme jediným dodavatelem elektrických motorů s výkony od 800 do 1200 kilowattů pro dieselelektrická důlní vozidla s nosností až 360 tun," řekl Šilhánek. Caterpillar jich loni od Škody Electric odebral 102, letos to má být 250 a příští rok až 640. Plzeňský podnik se tento týden dostal na seznam certifikovaných dodavatelů Caterpillaru, největšího světového výrobce důlních, zemních strojů a nákladních vozidel pro těžební průmysl. "Tím se posílila důvěra, což nám dává větší jistotu do budoucna," uvedl Šilhánek. Trakční motory jsou podle něj pro důlní vozidla klíčovým produktem.

Díky novým velkým exportním kontraktům přijala Škoda Electric za poslední rok 60 lidí a nyní má 735 lidí zaměstnanců "Letos potřebujeme ještě týmy zastabilizovat a přijmeme asi 20 lidí," dodal ředitel. V letech 2013 a 2014 plánuje podnik, který se chce dostat na cílový stav až 800 lidí, atakovat tržby ve výši pěti miliard korun. Firma je trvale zisková v řádu několika stovek milionů korun ročně. Výši loňského profitu zatím neuvedla s vysvětlením, že hospodářské výsledky zveřejňuje konsolidované za celou skupinu Škoda Transportation.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK