Cena benzinu na rekordu, přesáhla 37 Kč za litr

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pohonné hmoty dále zdražují na nová maxima, průměrná cena benzinu Natural 95 dnes překonala hranici 37 korun za litr. V průměru stojí 37,10 Kč a jen za uplynulý týden zdražil o 35 haléřů. Cena nafty vzrostla o 15 haléřů na 36,90 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

 

Ceny pohonných hmot rostou v Česku od druhé poloviny loňského roku především kvůli vysokým cenám ropy a slabému kurzu koruny vůči dolaru.

Analytici varují, že drahé pohonné hmoty budou mít negativní vliv na tuzemskou ekonomiku. Drahé pohonné hmoty se podle odborníků již promítají do cen potravin i dalších komodit. S odstupem času může zdražit také například plyn. Hrozí tak oslabení spotřebitelské poptávky a podlomení výkonnosti domácího hospodářství.

Opoziční ČSSD upozorňuje, že lidé i dopravci nakupují benzin i naftu v okolních zemích a stát přichází o miliardy korun, proto navrhuje snížit spotřební daň u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč. Ministr financí Miroslav Kalousek to však dlouhodobě odmítá.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se výraznější pokles cen pohonných hmot v blízké budoucnosti jeví jako stále méně pravděpodobné. "S rostoucími cenami ropy se zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude v případě benzinu dosažena psychologická hranice 40 korun za litr," uvedl Novák.

Od začátku letošního roku vzrostla průměrná cena benzinu o více než dvě koruny. Nafta zdražila o zhruba 1,60 Kč. Na začátku loňského roku byly pohonné hmoty o zhruba čtyři koruny na litr levnější.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK