Americké akcie začaly kvůli Číně a eurozóně poklesem

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v první polovině dne v poklesu, ovlivněném zejména špatnými údaji z průmyslového sektoru v Číně a eurozóně. Pozdější zpráva o příznivém vývoji amerického trhu práce už na zlepšení nálady na trhu nestačila.

V poledne newyorského času (17:00 SEČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,6 procenta a byl kolem 13.048 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 0,75 procenta na 1392 bodů, a sestoupil zpět pod hranici 1400 bodů, kterou právě před týdnem překonal poprvé od poloviny roku 2008. Index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,5 procenta kolem 3060 bodu.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru klesla v březnu pátý měsíc za sebou a tempo poklesu se zrychlilo. Nečekaně výrazné zhoršení vykázal index průmyslové aktivity pro eurozónu a zejména silně klesla aktivita ve Francii a Německu. Údaje snížily naděje na to, že se Evropa vyhne recesi a čínská ekonomika brzy překoná útlum.

Údaje z USA ukázaly, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl na minimum za čtyři roky. Zpráva potvrdila příznivý vývoj domácího trhu práce, trhu to ale k oživení nepomohlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK