Areva očekává brzké oživení zájmu o jadernou energetiku

23.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 23. března (ČTK) - Celosvětový zájem o projekty v oblasti jaderné energetiky by se měl v brzké době oživit po útlumu, který způsobila loňská havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Předpověděl to dnes francouzský jaderný gigant Areva. Dodal, že se hodlá zúčastnit tendru na technologii pro první jadernou elektrárnu v Polsku. V Česku se nyní Areva uchází o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Některé země ohlásily plány na odchod od jaderné energie poté, co zemětřesení a vlna cunami způsobily ve Fukušimě největší jadernou katastrofu za čtvrt století. "Zjevně to zpomalilo určitý počet projektů. Když se ale nyní díváme na globální situaci, myslíme si, že brzy přijde oživení," uvedl generální ředitel společnosti Areva Luc Oursel.

Tendru na technologii pro polskou jadernou elektrárnu se Areva podle Oursela hodlá zúčastnit společně s francouzskou elektrárenskou firmou EDF. První polská jaderná elektrárna by měla mít výkon 3000 megawattů, tendr na technologii se podle agentury Reuters očekává v letošním roce.

Areva je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů a významným producentem uranu. Jejími soupeři v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně jsou americká firma Westinghouse z japonské skupiny Toshiba a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK