Ceny ropy klesly kvůli obavám ohledně eurozóny

26.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent se dnes vrátila pod 125 dolarů za barel po pátečním nárůstu o téměř dva dolary. K poklesu přispěly přetrvávající obavy investorů ohledně finanční stability v eurozóně.

 

Ropa Brent zlevnila o 23 centů na 124,90 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 57 centů na 106,30 dolaru. V pátek ceny ropy výrazně stouply kvůli zprávě o poklesu vývozu suroviny z Íránu. Cena ropy Brent se od začátku letošního roku kvůli obavám ohledně dodávek zvýšila již o 16 procent, napsala agentura Reuters.

"Dnes jsme si dali trochu přestávku kvůli přetrvávajícím obavám ohledně eurozóny," uvedl obchodník Christopher Bellew ze společnosti Jefferies Bache. Obavy ohledně dluhových problémů v eurozóně podle agentury Reuters zastínily překvapivě příznivou zprávu o vývoji podnikatelské nálady v Německu.

Konzultační firma Petrologistics v pátek odhadla, že vývoz íránské ropy v březnu proti únoru klesl o 300.000 barelů denně, tedy o 14 procent, na 1,9 milionu barelů denně. Na dovoz íránské ropy už uvalily sankce Spojené státy. Evropská unie zavedla embargo na íránskou ropu s platností od 1. července, evropské ropné koncerny jako Total nebo Royal Dutch Shell už ale íránskou ropu kupovat přestaly nebo její nákupy výrazně omezují.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 124,90 125,13 New York - Nymex WTI květen 106,30 106,87

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK