Pražská burza mírně klesla tažena hlavně ztrátami Erste a ČEZ

26.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza vstoupila do nového týdne mírným oslabením a pokračovala tak v poklesu již pátým dnem v řadě. Burzu dnes táhly dolů akcie Erste Bank a ČEZ. Výrazněji si pohoršily cenné papíry developera Orco, naopak technologická KIT digital posílila o více než šest procent a těžařská NWR o téměř pět procent. Závěrečný hlavní index ztratil 0,05 procenta na 987,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

 

"Úvod nového týdne přinesl na pražskou burzu zajímavé změny v rámci jednotlivých titulů. Index PX však zakončil seanci téměř beze změny a likvidita na trhu byla opět spíše sváteční," uvedl Josef Kohout z Patria Direct.

Bankovní emise vstoupily do nového týdne smíšeně. Zatímco Komerční banka posílila o 1,51 procenta na 3759 korun, akcie Erste Group Bank klesly o 0,77 procenta na 450,50 koruny.

Prodejní zájem podle Kohouta držel v červených číslech akcie energetického gigantu ČEZ, které oslabily o 0,78 procenta na 802,70 koruny.

Nejvíce dnes ztratily cenné papíry Orka, a to 6,45 procenta na 93,50 koruny. Naopak nejvýrazněji stouply technologické akcie KITD. Posílením o 6,25 procenta na 123,25 koruny tak částečně korigovaly páteční více než 26procentí ztrátu.

Nákupní objednávky proudily do akcií těžařské společnosti NWR, které posílily o 4,70 procenta na 136 korun. "Titul minulý týden hájil ceny těsně pod 130 Kč. Během dnešního dne se však svezl na vlně pozitivního sentimentu na okolních trzích růstem i přes pět procent až na denní maximum na 136,9 Kč/akcii a zcela smazal 4,7 procenta ztráty naakumulované za celý minulý týden," doplnil Kohout a upozornil, že do úterního závěru seance se akcie NWR obchodují naposledy s nárokem na dividendu ve výši 1,75 Kč.

I západoevropské akciové indexy dnes ráno mírně klesaly, obrat ale podle Josefa Němého z Komerční banky přinesla lepší než očekávaná německá podnikatelská důvěra. Březnový index Ifo totiž mírně vzrostl, zatímco analytici v průměru čekali jeho stagnaci. Evropským akciím dnes podle něj navíc pomohly spekulace o rozšíření záchranného fondu EU a prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho o tom, že i nadále bude třeba uvolněná měnová politika.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK