Počet nezaměstnaných ve Francii byl v únoru nejvyšší od roku 1999

26.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. března (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii v únoru podesáté za sebou stoupl. Dostal se tak na 2,868 milionu lidí, tedy na nejvyšší úroveň od října 1999. Vyplývá to z dnešních informací francouzského ministerstva práce. Procentní údaj o nezaměstnanosti úřad neuvedl.

Počet nezaměstnaných se proti lednu zvýšil o 6200 lidí, tedy o 0,2 procenta. V meziročním srovnání stoupl o více než šest procent. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude v dubnu usilovat o své znovuzvolení, nicméně údaje ukazují zpomalení růstu nezaměstnanosti, napsala agentura Reuters.

"Vypovídá to o skutečném ekonomickém oživení," řekl Sarkozy. Francouzská vláda minulý týden zvýšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,7 procenta z dříve předpokládaných 0,5 procenta. Odhad hospodářského růstu pro příští rok ale zhoršila na 1,75 procenta z rovných dvou procent.

Francouzský statistický úřad INSEE minulý týden předpověděl, že Francie zažije pomalé hospodářské oživení. Míra nezaměstnanosti v zemi se podle něj bude ještě do poloviny letošního roku zvyšovat a v prvním čtvrtletí překoná deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK