Slovenská centrální banka zhoršila odhad růstu domácí ekonomiky

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. března (ČTK) - Slovenská centrální banka znovu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní a příští rok. V nejnovější prognóze předpokládá pro tento rok růst hrubého domácího produktu (HDP) země o 2,1 procenta místo dosud očekávaných 2,3 procenta. Důvodem snížení odhadu je mimo jiné očekávané zpomalení zahraniční poptávky, na které je Slovensko závislé. Centrální banka nepředpokládá ani výraznější zlepšení na trhu práce.

"Lze se domnívat, že vývoj exportu začne v letošním roce ovlivňovat nižší poptávka ze strany obchodních partnerů Slovenska. Dynamický růst investic by neměl pokračovat kvůli částečnému zpřísňování úvěrových standardů," řekl dnes novinářům guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Ekonomický výhled zhoršila centrální banka potřetí za sebou.

Slovenskou ekonomiku letos kvůli vysoké téměř 14procentní nezaměstnanosti nepodpoří ani domácí poptávka. Centrální banka navíc zhoršila výhled růstu zaměstnanosti. "Postupně se vytvoří prostor i pro vytváření nových pracovních míst a pro snížení nezaměstnanosti, ale během letošního roku by vysoká míra nezaměstnanosti měla přetrvávat," upozornil Makúch.

NBS držela lepší odhad vývoje ekonomiky i v době, kdy slovenské ministerstvo financí svou prognózu dříve v tomto roce zhoršilo. Ministerstvo ale po nedávných parlamentních volbách přišlo s novým odhadem, podle kterého by HDP země mohl letos vzrůst až o 2,3 procenta oproti předchozímu odhadu 1,1 procenta.

Vývoj slovenské ekonomiky by mohla ovlivnit i opatření na ozdravení státních financí, k nimž se už přihlásila nastupující vláda sociálních demokratů pod vedením Roberta Fica. Ke snížení schodku veřejných financí pod tři procenta HDP bude muset kabinet najít více než miliardu eur (přes 25 miliard Kč). Nynější návrhy mimo jiné v podobě vyššího zdanění lidí s nadprůměrnými příjmy, dále bank a nejziskovějších firem podle ekonomů stačit nebudou. Centrální banka navíc upozornila, že zvýšení zvláštního zdanění komerčních peněžních ústavů by se mohlo odrazit v horší dostupnosti úvěrů.

Slovenská ekonomika loni zpomalila tempo růstu na 3,3 procenta z 4,2 procenta v roce 2010. V posledním loňském čtvrtletí ale vzrostla překvapivě o 3,4 procenta. Centrální banka to odůvodnila mimo jiné jednorázovým vlivem investic firem podnikajících v automobilovém průmyslu.

Aktualizovaná prognóza vybraných makroekonomických ukazatelů podle NBS na léta 2012 až 2014 v procentech (v závorce dosavadní prognóza): OBDOBÍ 2012 2013 2014* Reálný růst HDP 2,1 (2,3) 3,1 (3,5) 4,2 Inflace podle EU (průměr roku) 2,9 (2,8) 1,9 (1,9) 2,0 Zaměstnanost (podle ESA 95) 0,2 (0,5) 0,7 (0,7) 0,9

Pozn.: V předchozí prognóze centrální banka odhad na rok 2014 neuvedla

Zdroj: Národní banka Slovenska

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK