Reuters: Schäuble má nadosah funkci šéfa euroskupiny

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Berlín 27. března (ČTK) - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble má nadosah funkci předsedy takzvané euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny. Podle zdrojů agentury Reuters ale konečné rozhodnutí nemusí padnout dříve než v červnu, protože obsazovat se zároveň budou ještě další klíčové posty. Tím nejdůležitějším bude patrně křeslo v radě Evropské centrální banky (ECB).

Pokud by Schäuble stanul v čele euroskupiny, jak se předpokládá, Německo by si zajistilo kontrolu nad programem schůzek tohoto seskupení. Na druhou stranu ale Schäuble možná nebude mít příležitost plně prosadit své zájmy, protože bude vystupovat za všech 17 členů eurozóny. Jednání euroskupiny se konají každý měsíc.

Schäuble by ve funkci šéfa euroskupiny vystřídal Jeana-Clauda Junckera, který je zároveň lucemburským premiérem. Ministři financí zemí eurozóny budou o výměně na nejvyšším postu jednat koncem tohoto týdne na schůzce v Kodani. Neformálně by Schäubla mohli schválit už tam.

Co se klíčové funkce ve výkonné radě ECB týče, největší šance má podle zdrojů guvernér lucemburské centrální banky Yves Mersch. Ten už je členem jak rady guvernérů, tak bankovní rady ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK