Spotřebitelská důvěra v USA v březnu klesla

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v březnu klesla, protože růst obav Američanů ohledně budoucnosti převážil nad příznivějším hodnocením současné situace. Vyplývá to z dnešní zprávy organizace Conference Board.

Souhrnný index důvěry klesl na 70,2 bodu z únorových 71,6 bodu. Dílčí index očekávání se propadl o 5,4 bodu na 83 bodů. Index hodnotící současnou situace však stoupl o 4,6 bodu na 51 bodů, tedy na nejvyšší úroveň od září 2008.

Analytik David Sloan ze společnosti IFR Economics uvedl, že za poklesem indexu očekávání zřejmě stojí rostoucí ceny benzinu. Spotřebitelé předpokládají, že inflace v příštích 12 měsících dosáhne 6,3 procenta. V únorovém průzkumu počítali s inflací 5,5 procenta.

Podíl spotřebitelů, podle kterých je obtížné získat práci, stoupl na 41 procent z únorových 38,6 procenta. Podíl respondentů, podle nichž je práce dostatek, se ale také zvýšil, a to na 9,4 procenta ze sedmi procent, napsala agentura Reuters.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke však v pondělí uvedl, že Spojené státy potřebují rychlejší hospodářský růst k zajištění výraznějšího poklesu míry nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK