Reuters: O podíl v obří bance RBS se zajímají šejkové z Abú Zabí

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Dubaj 27. března (ČTK) - O převzetí podílu v obří britském bance Royal Bank of Scotland (RBS) se zajímá vládnoucí rodina emirátu Abú Zabí. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž se na této úrovni vedou jednání už delší dobu. Většinovým vlastníkem banky je britská vláda, která do RBS během finanční krize napumpovala značné objemy peněz.

Arabským šejkům podle zdrojů s akvizicí radí vlivná britská podnikatelka Amanda Staveleyová, která má kontakty na podnikatelské kruhy na Blízkém východě. Staveleyová už v roce 2008 vládcům Abú Zabí a Kataru domluvila investici za 7,3 miliardy liber (asi 215 miliard Kč) do jiné britské banky Barclays.

"Rozhovory trvají už asi šest měsíců a nic konkrétního se asi ještě pár měsíců nedohodne," upřesnil zdroj, pode něhož by vládcové Abú Zabí mohli v RBS získat více než třetinový podíl. Šejkové ale zatím nemají jasno v tom, který jejich podnik by podíl převzal.

Zdroj z bankovního světa agentuře sdělil, že jednání o převzetí podílu v RBS se neúčastní suverénní fond emirátu, alespoň ne v této fázi. "Všechno se odehrává ve vyšších patrech," řekl bankéř s tím, že z dohody ještě může sejít, pokud se šejkům nebude líbit cena. Jiné zdroje tvrdí, pokud se něco dohodne, bude to na úrovni vlád.

Britská vláda má díky své masivní investici v RBS kolem 83 procent akcií a banku ovládá. Přestože o jednání mezi Británií a vládci emirátu Abú Zabí mnoho informací není, akcie RBS na informace zdrojů reagovaly růstem asi o čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK