Akcie v Tokiu oslabily, vzrostl ale kurz jenu

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. března (ČTK) - Japonské akcie neudržely růst z předchozího dne a oslabily. Jejich hlavní index tak sestoupil ze zhruba ročního maxima a k poklesu přispěly hlavně akcie, které už se obchodují bez nároku na dividendu. Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, na který před koncem fiskálního roku působí vyšší zájem ze strany exportérů.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 72,58 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,7 procenta na hodnotě 10.182,57 bodu. Širší index Topix oslabil o 0,92 procenta na 864,43 bodu.

Fiskální rok v Japonsku končí vždy v březnu. Bez nároku na dividendu za nynější fiskální rok už se dnes obchodovala většina firem, což mezi investory snížilo jejich atraktivitu.

Dopady slabšího zájmu o akcie bez dividend ale nebyly tak výrazné, jak se zdálo; index během dne sice oslaboval o více než 100 bodů, jeho konečná ztráta je ale nižší, než se analytici domnívali. Původně totiž čekali, že index kvůli tomuto jevu oslabí asi o 86 bodů. Zájem o japonské akcie totiž stále mají zahraniční investoři.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz jenu, který nakupovali hlavně tamní exportéři. Činí tak vždy před koncem fiskálního roku, převážně kvůli daním. Mírně vzhůru se k dolaru vydalo také euro, zůstalo ale pod měsíčním maximem, kde bylo v úterý.

Dolar vůči jenu odepsal 0,3 procenta na 82,92 JPY, euro k jenu kleslo o 0,2 procenta na 110,52 JPY. Sestoupilo tak z více než čtyřměsíčního maxima 111,43 JPY, kde bylo minulý týden. Euro k dolaru naopak o 0,2 procenta zpevnilo a dostalo se na 1,3334 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK