Bulharsko zrušilo plánovanou výstavbu jaderné elektrárny v Belene

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofie 28. března (ČTK) - Bulharská vláda zrušila plán výstavby jaderné elektrárny v Belene na Dunaji, která měla být druhou jadernou elektrárnou v zemi. Místo jaderné elektrárny bude v Belene postavena elektrárna na zemní plyn. Oznámil to dnes náměstek ministra financí Vladislav Goranov.

Elektrárna o výkonu 2000 megawattů měla mít dva reaktory. Na výstavbě elektrárny se podílela ruská firma Atomstrojexport, která již smontovala jeden z reaktorů. Podle Goranova bude tento reaktor umístěn v jaderné elektrárně Koloduj, jejíž kapacita se tak zvýší na 3000 megawattů.

Bulharsko začalo stavět elektrárnu Belene v 80. letech s tehdejší sovětskou technologií a po pádu komunismu stavbu zmrazilo. Nyní však potřebuje nové zdroje elektrické energie, protože Brusel si jako podmínku vstupu Bulharska do EU vynutil uzavření jaderné elektrárny Kozloduj.

Ochránci životního prostředí se stavěli proti projektu kvůli jeho umístění na Dunaji, severovýchodně od hlavního města Sofie, a v oblasti ohrožené zemětřesením. Oponenti také kritizovali projekt kvůli prudkému zvyšování ceny a upozorňovali, že rozšíří již tak velkou energetickou závislost země na Rusku. Projekt měl podle posledních výpočtů stát 6,3 miliardy eur (155 miliard Kč), napsaly agentury AP a DPA.

Bulharsko loni odstoupilo od projektu společného rusko-bulharsko-řeckého ropovodu z Burgasu do Alexandrupolisu, který měl spojit Černé a Egejské moře a obejít silně frekventované úžiny Bospor a Dardanely. Deklarovaným důvodem byly obavy z vlivu projektu na životní prostředí, pro vládu bylo ale podle agentury Reuters směrodatné, že byl pro zemi ekonomicky nevýhodný. Západní spojenci navíc Sofii přesvědčují, aby diverzifikovala energetické zdroje a snížila závislost na Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK