Soud opět neschválil plán reorganizace vlastníka O2 areny

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Městský soud v Praze opět neschválil plán reorganizace společnosti Bestsport, která vlastní a provozuje pražskou O2 arenu. Plán, který předložila společnost PPF Healthcare, je podle soudu v rozporu s insolvenčním zákonem. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Bestsport je od loňského května v úpadku.

Věřitelé, z nichž největšími jsou skupiny PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, plán předložili v polovině února. Soud jej poté zamítl a po PPF Healhcare požadoval, aby doplnil údaje o tom, jakým způsobem budou zajištěná práva věřitelů s pohledávkami, u nichž nebude k datu skončení reorganizace pravomocně ukončen incidenční spor.

Předložený plán podle soudu negarantuje, že každý věřitel získá plnění, jehož celková současná hodnota je ke dni účinnosti reorganizačního plánu stejná nebo vyšší než hodnota plnění, které by zřejmě obdržel, kdyby dlužníkův úpadek byl řešen konkurzem.

Plán PPF Healthcare počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu. Jeho podstatou je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V té se má navýšit základní jmění a akcie mají být přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun. O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18.000 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK