Ceny ropy klesly kvůli spekulacím o uvolňování zásob

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. března (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně klesly kvůli spekulacím o tom, že Spojené státy a některé evropské země by mohly začít uvolňovat surovinu ze svých strategických zásob. Cílem tohoto kroku by bylo snížení cen ropy, jejichž vysoká úroveň ohrožuje ekonomiku.

Kolem 15:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,85 dolaru na 123,69 dolaru za barel. Od začátku roku nicméně vykazuje nárůst o téměř 16 procent, a to zejména kvůli obavám ohledně dodávek. Americká lehká ropa WTI dnes zlevnila o 1,82 dolaru na 105,51 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Francouzský list Le Monde dnes s odvoláním na své zdroje uvedl, že Francie je v kontaktu s Británií a Spojenými státy kvůli možnému uvolňování ropy ze strategických zásob, které je "otázkou týdnů". Francouzský ministr energetiky Eric Besson později řekl, že USA požádaly Francii, aby se k případnému uvolňování ropy připojila.

Podle analytiků je ale uvolňování ropy ze strategických zásob v blízké době nepravděpodobné. "Momentální nedostatek není tak akutní," uvedl analytik Filip Petersson ze společnosti SEB.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 123,69 125,54 New York - Nymex WTI květen 105,51 107,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK