Francie jedná s USA a Británií o uvolnění zásob ropy

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francie jedná se Spojenými státy a Británií o možném uvolnění ropy ze strategických zásob s cílem snížit ceny této suroviny, jejichž vysoká úroveň ohrožuje ekonomiku. Oznámili to dnes podle agentury Reuters představitelé francouzské vlády.

 

Francouzský ministr energetiky Eric Besson uvedl, že Spojené státy požádaly Francii, aby se připojila k případnému uvolňování ropy ze svých strategických zásob. "Spojené státy vznesly žádost a Francie to přijala příznivě," prohlásil.

Mluvčí francouzské vlády Valerie Pecresseová uvedla, že Francie se připojila k jednání USA a Británie s Mezinárodní agenturou pro energii (IEA) o schválení uvolňování ropy ze strategických zásob. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD a koordinuje uvolňování ropy ze zásob v případě výrazných výpadků v dodávkách.

Podle zdrojů francouzského listu Le Monde je uvolnění ropy ze zásob "otázkou týdnů". Podle analytiků je však takovýto krok v blízké době nepravděpodobný. "Momentální nedostatek není tak akutní," uvedl analytik Filip Petersson ze společnosti SEB.

Cena severomořské ropy Brent od začátku letošního roku stoupla téměř o 16 procent kvůli obavám o dodávky, za kterými stojí zejména napětí mezi západními zeměmi a Íránem. Vysoké ceny ropy vedoucí ke zdražování benzinu se stávají velkým problémem pro řadu politiků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který bude v letošním roce usilovat o své znovuzvolení. O druhý prezidentský mandát bude letos bojovat i jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK