Pražská burza podobně jako okolní trhy oslabila

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza se dnes připojila k okolním akciovým trhům a za nízkého zájmu investorů oslabila. Hlavní index PX ztratil 0,33 procenta na 987,1 bodu, zejména kvůli poklesu akcií bank a těžařské firmy NWR. Nejvíce ztratily akcie technologické firmy KIT digital a nejvýrazněji naopak zdražily cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto. Vyplývá to z výsledků burzy.

 

Podle Josefa Němého z Komerční banky byla dnes o podnikové zprávy nouze a tomu odpovídala i velmi nízká obchodní aktivita. "Objem obchodů byl opět sváteční, když o 50 milionů nepřesáhl hranici 500 milionů korun," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry NWR, které se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu 1,7 Kč na akcii ze zisku loňského druhého pololetí, zlevnily o 2,55 procenta na 134 korun. Němý upozornil, že akcie NWR oslabily více, než by odpovídalo dividendě, tedy o 3,50 koruny na akcii.

Akcie Erste Group Bank klesly o 1,14 procenta na 443,60 koruny a Komerční banky o 0,80 procenta na 3735 korun. V tisku se dnes opět objevily spekulace, že by se plánovaná dostavba Temelína nakonec vůbec nemusela uskutečnit, připomněl Kohout. Akcie elektrárenské firmy ČEZ na to ale nereagovaly, stagnovaly na úrovni 802 korun.

Největší ztrátu měly dnes technologické akcie KIT digital, a to 3,07 procenta na 123,10 koruny. Nejvíce naopak zdražily akcie AAA Auto. Před čtvrtečním zveřejněním předběžných loňských výsledků firmy získaly 3,04 procenta na 19,33 koruny.

Důvodem oslabení evropských indexů podle Němého zřejmě je vybírání zisků a projevit se mohl i komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který varoval před možným zpomalením ekonomického růstu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK