Americké akcie dopoledne klesly, pokračují v sestupu z maxim

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. března (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v první části dnešního obchodování v sestupu z nedávných čtyřletých maxim. Dolů je stáhly slabší údaje z domácího průmyslu, které smazaly příznivý vliv poklesu cen ropy. Mezi investory se také objevily obavy z přetrvání dluhové krize v Evropě.

Dow Jonesův index v newyorské poledne (18:00 SELČ) klesl o 0,7 procenta na zhruba 13.102 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,8 procenta a byl mírně nad 1400 body. Index trhu Nasdaq byl kolem 3095 bodů se ztrátou 0,8 procenta.

Akcie dnes oslabily údaje, podle nichž zakázky amerického průmyslu minulý měsíc rostly pomaleji, než se čekalo. V hlubším poklesu trhu bránil propad cen ropy pod vlivem zpráv, že vlády USA, Británie a Francie zvažují uvolnění části ropných rezerv, aby zabránily dalšímu růstu maloobchodních cen benzinu. Pokles cen ropy ale oslabil akcie firem z energetického sektoru.

Hlavní indexy se v pondělí vyšplhaly na zhruba čtyřletá maxima a Nasdaq byl dokonce nejvýše od konce roku 2000. Na počátku týdne trh podpořil komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který naznačil zachování silně podpůrné měnové politiky.

Index S&P letos už získal 12 procent a podle analytiků je potenciál dalšího růstu prozatím vyčerpán. Dále růst ale mohou akcie některých velkých firem, jimž pomáhají úpravy portfolií investičních fondů před koncem čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK