Americké akcie ve středu oslabily kvůli poklesu cen ropy

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. března (ČTK) - Hodnota amerických akcií ve středu oslabila, protože nižší ceny ropy a kovů vedly k poklesu společností působících v oblasti komodit. Náladu investorů navíc zasáhly slabé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,54 procenta na 13.126,21 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,49 procenta na 1405,54 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil rovněž o 0,49 procenta na 3104,96 bodu.

Ceny ropy se ve středu výrazně snížily kvůli spekulacím o tom, že Spojené státy a některé evropské země by mohly začít uvolňovat surovinu ze svých strategických rezerv. K poklesu cen přispěla rovněž zpráva o překvapivě silném nárůstu zásob ropy v USA. Akcie ropných společností Exxon Mobil a Chevron oslabily zhruba o procento.

Americké ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v únoru stouply o 2,2 procenta. Analytici přitom očekávali nárůst o tři procenta. Údaje podpořily obavy, že americká ekonomika vykáže za první čtvrtletí pouze slabý růst.

"Stav (americké) ekonomiky se pomalu zlepšuje. Rozhodně to ale je nejisté oživení, které nedosahuje žádné vyšší rychlosti," upozornil analytik Liam Dalton z firmy Axiom Capital Management.

Na devizovém trhu posiloval japonský jen, kterému pomáhají nákupy japonských vývozců před koncem čtvrtletí. Podle analytiků však bude vliv těchto nákupů pouze krátkodobý.

V závěru středečního obchodování v New Yorku dolar vůči jenu klesl o 0,5 procenta na 82,79 JPY. Euro vůči jenu oslabilo rovněž o 0,5 procenta na 110,12 JPY, zatímco vůči dolaru zůstal jeho kurz bez větších změn na 1,3319 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK