Japonské akcie kvůli vybírání zisků dál klesly

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. března (ČTK) - Japonské akcie dnes dál sestoupily z úterního ročního maxima. Investoři si před koncem fiskálního roku vybírali zisky z letošního výjimečně silného růstu. Celé končící čtvrtletí je zatím pro tokijskou burzu nejlepší za 24 let.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 klesl v závěru o 0,7 procenta na 10.114,79 bodu, od počátku roku ale získává stále téměř 20 procent. Investory v celém světě letos povzbuzují k nákupům akcií příznivé vyhlídky americké ekonomiky, ustupující obavy z evropské duhové krize a nadále extrémně uvolněná měnová politika centrálních bank.

Investoři dnes dál sbírali zisky ze čtvrtletního růstu a v prodejích je podpořilo středeční oslabení na Wall Street. K němu vedle slabší zprávy z amerického průmyslu přispěl propad cen ropy a kovů, který oslabil akcie těžařských společností.

Na asijských devizových trzích dál mírně rostl kurz japonského jenu, na nějž mají nyní dočasně příznivý vliv nákupy japonských vývozců před koncem roku. Jen nejvíce získával na australský dolar, který oslaboval v reakci na středeční propad čínských akciových trhů.

Dolar vůči jenu ke konci tokijského obchodování klesl o 0,3 procenta na 82,66 JPY. Stejným tempem kleslo k jenu euro, které se pohybovalo kolem 110,06 JPY, zatímco k dolaru bylo bez větší změny kolem 1,3325 USD. Australský dolar oslabil k jenu o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK