Francie je optimistická ohledně dohody o uvolňování ropných zásob

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francie věří, že existuje velká šance na dohodu mezi Spojenými státy a Evropou o uvolňování ropy ze strategických zásob s cílem snížit ceny této suroviny, jejichž vysoká úroveň ohrožuje ekonomiku. Uvedl to dnes podle agentury Reuters francouzský premiér François Fillon.

 

Představitelé francouzské vlády již ve středu oznámili, že Francie jedná o možném uvolňování ropy ze strategických zásob se Spojenými státy a Británií. Podle zdrojů francouzského listu Le Monde je uvolnění ropy ze zásob "otázkou týdnů". Podle některých analytiků je však takovýto krok v blízké době nepravděpodobný.

Francouzský ministr hospodářství, financí a průmyslu François Baroin dnes uvedl, že má dobrý důvod věřit, že se uvolnění ropy ze strategických zásob uskuteční. Opatření vyžaduje podporu ze strany Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD a koordinuje uvolňování ropy ze zásob v případě výrazných výpadků v dodávkách.

Cena severomořské ropy Brent ve středu kvůli spekulacím o uvolňování zásob výrazně klesla. Od začátku roku nicméně vykazuje nárůst o zhruba 15 procent, a to zejména kvůli obavám ohledně dodávek, za kterými stojí především napětí mezi západními zeměmi a Íránem.

Vysoké ceny ropy vedoucí ke zdražování benzinu se stávají velkým problémem pro řadu politiků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který bude v letošním roce usilovat o své znovuzvolení. O druhý prezidentský mandát bude letos bojovat i jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK