Klaus podepsal novelu, má podpořit trh v silniční dopravě

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu silničního zákona, která do českého práva zavádí tzv. silniční balíček EU. Má zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. Nová pravidla mají podpořit i rovnou soutěž mezi nimi. Předpis počítá také se vznikem rejstříku podnikatelů v silniční dopravě. ČTK o prezidentově podpisu informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Nad rámec původní předlohy zákonodárci do novely začlenili rovněž ustanovení, které má obnovit právo absolutní přednosti pro vozidla záchranářů. Vozy zdravotnické záchranné služby nebo hasičů o toto právo prý omylem předloni přišly. Zatímco tramvaje mají právo přednosti jízdy i na přechodech pro chodce, auta záchranářů musejí navzdory zapnutým výstražným znamením před přechody zastavit.

Z novely dále vyplývá například to, že český dopravce se už nebude určovat podle toho, že sídlí v tuzemsku, nebo podle státní poznávací značky, ale podle toho, že v Česku dostal povolení podnikat v silniční dopravě. Týkat se to má hlavně dopravců s malými vozidly.

Koncesi pro silniční dopravu velkými vozidly nebude možné podle novely udělit tomu, kdo ji již získal v jiné zemi. Zákon také vymezuje, co je to takzvaná dobrá pověst nutná pro udělení koncese pro silniční dopravu velkými vozidly. Upravuje i povinnost podnikatelů zajistit, aby ve voze byly k dispozici veškeré potřebné doklady.

Podnikatelé budou muset ještě předtím, než začnou dopravu provozovat, nahlásit příslušnému úřadu požadované údaje. Půjde hlavně o počet vozidel, se kterými budou podnikat, jejich státní poznávací značky, nejvyšší povolenou hmotnost, celkový počet míst včetně řidiče nebo tovární značku.

Zákon také předpokládá zavedení rejstříku podnikatelů v silniční dopravě. Spravovat ho bude ministerstvo dopravy. V něm se budou shromažďovat údaje o firmách, jejich zástupcích nebo o udělených trestech za prohřešky proti předpisům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK