RWE a E.ON upouští od plánů na jaderné elektrárny v Británii

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 29. března (ČTK) - Německé energetické společnosti RWE a E.ON se rozhodly ukončit společný podnik na výstavbu jaderných elektráren v Británii. Oznámily to dnes podle agentury Reuters firmy. Dodaly, že se pro projekty podniku s názvem Horizon Nuclear Power pokusí najít nové investory.

"(RWE a E.ON) nebudou pokračovat v rozvoji nových projektů v oblasti jaderné energetiky v Británii prostřednictvím společného podniku Horizon," uvedla RWE. Společný podnik byl vytvořen v roce 2009.

Firmy podle internetového serveru BBC plánovaly nové jaderné elektrárny na velšském ostrově Anglesey a nedaleko města Bristol v jihozápadní Anglii. Získávání finančních prostředků na projekty však zkomplikovala světová finanční krize. Podle agentury Reuters navíc firmy měly obavy, že náklady na britské projekty by mohly být vyšší, než se plánovalo.

"Odchod E.ON a RWE je samozřejmě velkým zklamáním," uvedl britský ministr energetiky Charles Hendry. Firmy však podle něj jasně vysvětlily, že za jejich rozhodnutím nestály pochybnosti o roli jádra v energetické budoucnosti Británie, ale tlaky v jiných oblastech jejich podnikání. RWE byla podle BBC například zasažena náklady souvisejícím s odklonem Německa od jaderné energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK