Lesy ČR zahájily tendr na prodej dřeva a lesní práce od roku 2013

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) ve středu zahájil pětiletý tendr na prodej dřeva a lesní práce na roky 2013 až 2017. Zakázka je rozdělena na 31 částí a má odhadovanou celkovou hodnotu 2,57 miliardy korun bez DPH. LČR patří polovina lesů v zemi. ČTK to dnes mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Na vypsání tendru na portálu veřejných zakázek dnes upozornil deník E15.

Pětiletý tendr 2013+ navazuje na loňský tendr 2012+, při němž se soutěžilo celé území státních lesů s tím, že smlouvy byly uzavírány na dobu jednoho roku až pěti let. Loňským tendrem totiž LČR odstartovaly cyklus, kdy se každý rok bude soutěžit zhruba pětina území. Celkový počet jednotek k soutěžení byl loni 117 a bude se každoročně navyšovat, uvedl Boublík. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

Soutěž je, stejně jako loňský tendr, dvoukolová. V prvním kole firmy musejí prokázat splnění ekonomických a technických kvalifikačních kritérií. Uzávěrka pro podání přihlášek do prvního kola je 2. května. Ve druhém kole firmy podají cenové nabídky. Zakázku získá subjekt s nejnižší nabídnutou cenou. Zavedením tendrů podle nynějších parametrů podnik již dříve zdůvodnil znásobení svých zisků z dřívějších stovek milionů korun na loňskou úroveň kolem šesti miliard korun.

Nynější tendr podnik zahájil o měsíc dříve než loňskou soutěž. LČR věří, že se letos nebude opakovat zpoždění, kvůli kterému se od 1. ledna pracovalo jen na asi šestině jednotek. Příčinou zdržení mimo jiné bylo zkoumání tendru antimonopolním úřadem. Zpoždění tendru kritizovali někteří dřevozpracovatelé, podle nichž byl kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva, což mělo za následek jeho vysoké ceny. LČR kritiku odmítly, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.

Loňský tendr LČR prakticky uzavřely na konci letošního února podpisem posledních z 94 smluv ze 117 možných. Zbývajících 23 částí zakázky bylo zrušeno a podnik na ně vypsal nový tendr tak, aby na nich vítězové mohli začít pracovat od začátku července. Práce do konce června tam budou dělat firmy vybrané takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění.

Z 94 jednotek nejvíce smluv podepsala společnost Less & Forest, a to 29. Za firmou Less & Forest s odstupem následuje s deseti smlouvami společnost Stora Enso Wood Products Ždírec. Devět kontraktů má firma Kalespol Stříbro a šest jednotek společnost Progles. Po pěti jednotkách mají firmy Petra a Wotan Forest. Celkem se o 94 jednotek podělilo 20 firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK