Německá ekonomika podle odhadů institutů letos vzroste o 0,3 pct

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. března (ČTK) - Německá ekonomika v letošním roce vzroste jen o 0,3 procenta a příští rok tempo růstu hrubého domácího produktu mírně zrychlí na 0,7 procenta. To by mohlo být méně než průměr celé eurozóny. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnily tři evropské ekonomické instituty. Slabý růst podle nich způsobí úsporná opatření spojená s evropskou dluhovou krizí, která budou mít dopad na zahraniční poptávku a vývoz z Německa.

Podle německého institutu IMK, francouzského OFCE a rakouského WIFO zřejmě v příštích letech poroste vývoz Německa pomaleji než dovoz. V prosinci se vývoz ze země snížil nejvíce ta téměř tři roky, v lednu však již znovu rostl díky poptávce mimo eurozónu.

Německá ekonomika je od finanční krize v letech 2008 a 2009 hlavním pohonem růstu eurozóny. Podle institutů by však v roce 2013 mohla růst pomaleji než celá eurozóna. Poslední anketa agentury Reuters mezi ekonomy v polovině března ukázala, že by v příštím roce eurozóna mohla vzrůst o jedno procento.

"Všechny šance, že by se Německo mohlo oddělit od vývoje v eurozóně prostřednictvím vývozu do zahraničí, jsou iluzí," uvedl ekonom institutu IMK, který má blízké napojení na odbory, Gustav Horn. "Evropa je a zůstává našim hlavním ekonomickým partnerem a přílišná úsporná opatření u mnoha našich obchodních partnerů nás těžce zasáhnou."

Německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla o 0,2 procenta. V prvním čtvrtletí však zřejmě opět oživila a vyhne se tak recesi. Mnoho institutů již zlepšilo své výhledy na letošní rok. IMP původně očekával letos pokles o 0,1 procenta. Ekonomové doufají, že silný pracovní trh zvýší soukromou spotřebu, která by mohla vykompenzovat slabší růst vývozu.

Instituty rovněž čekají, že míra nezaměstnanosti letos opět klesne a mzdy porostou. Reálný disponibilní příjem by se měl letos zvýšit o 0,6 procenta a o 0,8 procenta v roce 2013. Dnešní statistika ukázala, že míra nezaměstnanosti se v březnu snížila na 6,7 procenta, nejméně od znovusjednocení země.

Zlepšení nezaměstnanosti zřejmě podpoří odbory v jejich mzdových požadavcích. Odborové svazy Verdi a IG Metall požadují pro pět milionů zaměstnanců zvýšení mzdy o 6,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK