Euro před zveřejněním španělského rozpočtu oslabilo

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Evropská měna před pátečním zveřejněním španělského rozpočtu kleslo vůči dolaru i jenu. Japonské měně k růstu pomáhá také zájem o jen před koncem fiskálního roku v Japonsku. Nervozitu na trhu a zájem o méně rizikové investice rovněž zvýšily nejnovější údaje o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA.

V 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3273 USD a k jenu kleslo o 0,9 procenta na 109,32 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,6 procenta na 82,35 JPY, napsala agentura Reuters.

Ve Španělsku se dnes uskutečnila generální stávka na protest proti reformám a škrtům vlády. Nový kabinet konzervativního premiéra Mariana Rajoye má také v pátek schvalovat rozpočet, který počítá s výrazným omezením výdajů na sociální a další oblasti.

Nové škrty ve Španělsku by měly ulevit dluhopisovým trhům, nicméně analytici upozorňují, že zpomalí růst a způsobí zemi další problémy. Pokud ale bude reforma mírnější, mohlo by to vyvolat problémy na trhu s dluhopisy, protože investoři budou mít dojem, že země není dost odhodlána bojovat s dluhovou krizí. Výnosy italských a španělských dluhopisů již dnes rostou, přestože Itálii se dnes dluhopisy podařilo úspěšně prodat.

Příznivá pro euro nebyla ani nejnovější statika. Evropská komise dnes uvedla, že ekonomická nálada v eurozóně klesla. Výrazně se pak zhoršila nálada v průmyslu.

Japonský jen posiluje také díky vysoké poptávce spojené s koncem fiskálního roku, který končí 31. března. Evropské a americké akcie následují asijské burzy a klesají.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden podle údajů ministerstva práce klesl, byl však vyšší, než se čekalo. Údaj za předchozí týden pak byl revidován směrem vzhůru. Zpráva zvýšila mezi investory poptávku po méně rizikových investicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK