LOM je v Indii ve finále tendrů za téměř dvě miliardy korun

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Dillí 29. března (ČTK) - Letecké opravny Malešice (LOM) jsou v poslední fázi tří tendrů, které vyhlásilo indické ministerstvo obrany. Celkový objem veřejných zakázek přesahuje sto milionů dolarů (zhruba 1,87 miliardy korun). Pokud uspějí, budou Češi pro Indii opravovat vrtulníky Mi-17, motory a dodávat náhradní díly, oznámilo dnes ČTK ministerstvo obrany, které má v podniku podíl.

Zástupci LOM jsou nyní s ministrem obrany Alexandrem Vondrou na veletrhu Defexpo v indickém Dillí. Podle dřívějších informací ČTK je možné, že zde bude vyhlášen vítěz tendru na opravy vrtulníků ruské výroby pro tamní armádu. "V současné době se účastníme tří výběrových řízení, která vyhlásilo zdejší ministerstvo obrany, a jsme ve finální fázi. Myslím, že si stojíme velice dobře," uvedl ředitel LOM Roman Planička. Pokud český podnik uspěje, mohl by opravovat téměř čtyři desítky vrtulníků.

Podle dřívějších informací má v Indii blízko k podpisu smlouvy také Vojenský opravárenský podnik (VOP), ve kterém má také podíl ministerstvo obrany. Díky kontraktu se bude moci podílet na generálních opravách obrněných vozidel BVP-2 pro indickou armádu.

Dalšího tendru pro východní vojenskou velmoc se zúčastní Česká zbrojovka, který nabízí svůj nový samopal ČZ 805. "Podle našich informací jsou v tendru v současné době tři firmy, Česká zbrojovka, Beretta a izraelská IWI," uvedl ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík. Pokud jeho firma v tendru uspěje, dodá v průběhu několika příštích let indickým vojákům celkem 66.000 pušek.

Na pracovní návštěvu Indie vzal s sebou zástupce českého obranného průmyslu ministr obrany Vondra. Dnes se zúčastnil otevření veletrhu Defexpo v Novém Dillí. Indie je podle něj tradiční partnerem českého průmyslu. Indické ozbrojené síly dokonce po tři desetiletí stavěly část svých pozemních sil na technice a vybavení, které bylo české či slovenské provenience, uvedl Vondra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK