Ceny ropy klesají kvůli spekulacím o uvolnění strategických zásob

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a londýnská ropa Brent se propadla pod 123 USD za barel. K poklesu ceny přispívají další signály zpomalení globálního ekonomického růstu a spekulace, že západní země uvolní své strategické rezervy. Ty vyrovnávají i obavy z výpadku dodávek z Íránu.

Kolem 17:40 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,29 dolaru na 122,87 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,02 dolaru na 103,39 dolaru za barel, uvedla agentura Reuters.

Francouzský premiér François Fillon dnes uvedl, že je vysoká šance na dohodu mezi Spojenými státy a Evropou o uvolnění strategických zásob ropy s cílem snížit její cenu. Podle některých zdrojů je dohoda otázkou týdnů, podle jiných je takovýto krok v blízké době nepravděpodobný. Před volbami v USA a Francii však roste tlak, aby se podnikly kroky, které by snížily vysoké ceny pohonných hmot.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA se minulý týden snížil na nejnižší hodnotu za čtyři roky, byl však vyšší, než čekali investoři. Ministerstvo práce rovněž revidovalo údaj za předchozí týden směrem vzhůru. To vyvolalo mezi investory pochyby, zda si ekonomika udrží své oživení.

Na trhu stále panují obavy ze zpomalení ekonomického růstu, hlavně v Číně. Akciová burze v Šanghaji uzavřela na nejnižší hodnotě za dva a půl měsíce kvůli slabším výsledkům hospodaření firem.

Analytici však upozorňují, že na růst cen ropy stále tlačí napětí mezi Íránem a západními zeměmi kvůli teheránskému jadernému programu, nehoda v Severním moři a zprávy o útocích na ropná pole v jižním Súdánu. Jednání mezi Íránem a západními zeměmi by se měla obnovit 13. dubna a mohla by zmírnit napětí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 122,87 124,16 New York - Nymex WTI květen 103,39 105,41

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK