Majitel Fukušimy požádal stát o injekci jeden bilion jenů

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. března (ČTK) - Japonská energetická společnost Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), majitel problémové jaderné elektrárny Fukušima, požádal vládu kvůli svému přežití o finanční pomoc ve výši jednoho bilionu jenů (226,6 miliardy Kč). Dalších 846 miliard jenů chce na výplatu odškodného pro lidi ovlivněné jadernou krizí. Oznámil to prezident společnosti Tošio Nišizawa.

Peníze na odškodné má být vyplaceno z fondu, který zřídila loni vláda a všichni provozovatelé jaderných elektráren v Japonsku. S nejnovější pomocí jednoho bilionu jenů se celková částka, kterou dostane TEPCO z veřejných peněz, vyšplhá na 2,5 bilionu jenů. Záchrana majitele Fukušimy tak bude největší veřejnou pomocí pro japonskou firmu mimo bankovní sektor.

Vláda dostane za své peníze akcie a firma tak bude prakticky znárodněna, napsala agentura AP. Nišizawa však neuvedl, jak velký podíl vláda výměnou za injekci získá či zda bude mít rovněž kontrolu nad vedením společnosti.

Firma měla rovněž spolu s žádostí o pomoc předložit restrukturalizační plán. Jeho vypracování se však zpozdilo, protože se zatím nepodařilo najít nového předsedu správní rady firmy za odcházejícího Cunehisu Kacumatu. Nový plán tak bude předložen až v polovině dubna.

Elektrárnu Fukušima na severovýchodě Japonska loni v březnu zničilo silné zemětřesení a následná vlna cunami. Ze zařízení uniklo větší množství radioaktivity, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu. TEPCO bude muset vyčistit zamořené území a vyplatit obrovské odškodné lidem v okolí elektrárny.

TEPCO je klíčovým dodavatelem elektrické energie v Japonsku. Elektřinu dodává zhruba 45 milionům lidí, což je více než třetina japonské populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK