Kalousek: Ekonomičtí ministři se neshodli na růstu daně z příjmu

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek opravil své vyjádření, že se dnes ekonomičtí ministři dohodli na zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob (DPFO). Podle jeho původního sdělení měla od roku 2013 stoupnout daň na 16 procent ze superhrubé mzdy. "K takové dohodě ale ještě nedošlo," sdělil večer Kalousek ČTK. Podle něho se ministři shodli na růstu sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a na zachování výdajových paušálů ovšem s omezením na využití daňové slevy a bonusu.

"Musím říci, že debatu pokládám za věcnou a konstruktivní a základní věci pokládáme za dohodnuté," uvedl ministr. Mezi hlavní body patří DPH a valorizace důchodů. Ta bude nižší, protože důchody budou valorizovány o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd.

"V oblasti daně z přidané hodnoty a valorizace důchodů jsme velmi blízko shodě. U ostatních opatření musí v tuto chvíli zástupci ministerstva financí provést nové propočty vyplývající z dnešní diskuse," uvedl dnes i premiér Petr Nečas. Zároveň ale upozornil, "že dokud není dojednáno vše, není dojednáno nic".

Obdobně se vyjádřili i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek i ministr dopravy Pavel Dobeš. "V tuto chvíli není jednoznačná shoda. Bude sumář opatření, bude se ještě koukat na celkovou bilanci toho, jaká je příjmová stránka jednotlivých daní, a následně se můžeme teprve dohodnout," uvedl Dobeš. "Ta jednání se posunula velmi výrazně. Ty základní koncepty jsou jasné, nicméně jednání není dokončené a pokud není dokončené, tak nelze hovořit o definitivním výsledku," uvedl Drábek.

I Kalousek dnes uvedl, že nyní bude muset dohodnuté návrhy zpracovat. "Zcela určitě se ještě nad návrhy sejde porada ekonomických ministrů, a když to odsouhlasí, tak předložím návrh do vlády," uvedl ministr. Premiér nečas očekává konečné rozhodnutí na poradě ekonomických ministrů příští týden, kdy již budou známy výpočty MF. "Teprve poté seznámíme veřejnost s definitivní podobou úsporných opatření," dodal premiér.

V případě daně z příjmu nechtějí ekonomičtí ministři zavádět dvě sazby daně. "Nechceme zrušit konstrukci jedné sazby," uvedl ministr Kalousek. Majetní ovšem budou podle něj platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Jeho výše ještě nebyla podle Kalouska dohodnuta. Podle ministra práce a sociálních věcí Drábka by to mohlo být zhruba šest až sedm procent navíc z částky nad stropy. Ty činí zhruba 100.000 korun měsíčně.

Výše výdajových paušálů zůstane podle ministra stejná. "Nicméně, kdo bude uplatňovat paušály, nemůže uplatňovat ani slevy na dani, ani daňové bonusy. Pokud bude chtít živnostník uplatnit paušály a bonusy, bude muset účtovat. Bude zde jasný výběr a omezí to zneužívání paušálů," uvedl Kalousek. Zároveň živnostníci s nárokem na výdajový paušál ve výši 40 procent budou v jeho využití omezeni výší obratu, na které se vláda dohodne prý později.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK