Analytici: Akcie na vyspělých trzích už letos moc nezpevní

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie na vyspělých trzích mají po velmi zdařilém začátku roku svůj letošní růst už asi odbytý a s výraznějším zpevněním se u nich počítat nedá. Shodují se na tom analytici, kterých se v rozsáhlém průzkumu na vyhlídky trhu dotazovala agentura Reuters. Citelně by tak letos mohly zpevnit jen akcie na mladých trzích v čele s Brazílií a Ruskem, případně Čínou.

 

Po silně rozkolísaném roce 2011, kdy propad z druhého pololetí smazal na globálních trzích majetek v řádu bilionů dolarů, je teď nálada na burzách nesrovnatelně lepší. Hodně k tomu podle analytiků pomohlo zmínění napětí v eurozóně, kde Evropská centrální banka (ECB) za poslední zhruba tři měsíce napumpovala do bankovního systému přes bilion eur.

Ankety, kterou agentura Reuters uskutečnila během posledních deseti dnů, se zúčastnilo 380 analytiků a portfolio manažerů z celého světa. Proti předchozímu průzkumu, který v takovém rozsahu Reuters provedl před koncem loňského roku, analytici zlepšili vyhlídky na letošní rok u všech akciových indexů s výjimkou Austrálie a Číny.

Reuters nicméně upozorňuje, že vyhlídky analytiků je nutné brát s velkou rezervou. Analytici akciových trhů jsou pověstní přílišným optimismem a řada z nich se už loni krutě zmýlila, když předpovídala vývoj trhů. V nynějším průzkumu tak analytici alespoň připouštějí, že burzy ve vyspělých zemích před sebou asi teď mají už jen hubené měsíce.

Většina hlavních akciových indexů v západní Evropě a Severní Americe od začátku letošního roku zaznamenala růst dvouciferným tempem, výjimkou není ani nárůst o 20 procent. To je sice vzhledem k propadům loni na podzim částečně pochopitelné, i tak je to ale na vyspělé trhy v tak krátké době až příliš rychlý růst. Analytici tedy připouštějí, že růstový potenciál je v případě těchto trhů zatím asi u konce.

"Má se za to, že trhy zašly až příliš daleko a čeká je korekce," poznamenal šéf výzkumu v investiční společnosti BNP Paribas Fortis Global Markets Philippe Gijsels. "Pokud by se v základním scénáři hospodářský růst ve druhém pololetí zvýšil, trhy se mohou k růstu vrátit," vysvětlil analytik, který působí v Bruselu.

Nejlépe si zatím letos vedou akcie v Tokiu, jejichž index vzrostl asi o 20 procent. Analytici očekávají, že japonské akcie budou v růstu pokračovat, už ale v mnohem pomalejším tempu. Za celý rok by si tak mohly připsat kolem 30 procent. Smazaly by tak část ztrát, které nashromáždily v minulých dvou letech. Propad trhu prodloužil vliv ničivého zemětřesení, které zemi zasáhlo v březnu loňského roku.

Nejvíce však analytici věří ruským akciím, index moskevské burzy by mohl za celý rok podle nich zpevnit asi o 38 procent. Pomoci by jim nejvíce měl růst cen ropy, neboť na tamní burze jsou hlavně těžební firmy. Ruské akcie loni asi o 20 procent oslabily. Více než 30procentní zhodnocení za letošní rok analytici očekávají od brazilských akcií.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK