Japonské akcie klesly, za čtvrtletí ale získaly nejvíc za 24 let

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. března (ČTK) - Japonské akcie v závěru týdne oslabily třetí den po sobě a investoři si před koncem fiskálního roku dál vybírali zisky z letošního prudkého růstu. Celé čtvrtletí, které dnes skončilo, bylo pro tokijskou burzu díky téměř dvacetiprocentnímu vzestupu nejlepší za 24 let.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 klesl v závěru o 0,3 procenta na 10.083,56 bodu. Od počátku roku ale získal 19,3 procenta.

První čtvrtletí bylo na světových finančních trzích ve znamení silného růstu. Ten podněcovaly příznivé vyhlídky americké ekonomiky, ustupující obavy z evropské duhové krize a nadále extrémně uvolněná měnová politika centrálních bank.

Podle analytiků bude v Tokiu příští týden ještě pokračovat vybírání zisků. Trh bude čekat na směrodatné události a zprávy o osudu záchranného mechanismu eurozóny, španělském rozpočtu pro tento rok a vývoji čínského průmyslu.

Na asijských devizových trzích dnes kurz japonského jenu vystoupil vůči dolaru až na třítýdenní maximum, později však v kolísavém technickém obchodování zisky ztratil. Růst jenu v závěru fiskálního roku táhnou nákupy japonských vývozců, k nimž se přidávají spekulanti, analytici však delší růst japonské měny nečekají.

Dolar vůči jenu během tokijského obchodování klesl až na 81,83 JPY, ke konci dne se ale vrátil na 82,03 JPY. Euro po poklesu na 108,76 JPY oživilo rovněž zpátky na 109,55 JPY. Dolar proti euru v technických a pozičních obchodech klesl o 0,4 procenta na 1,3355 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK