ČNB: Zahraniční dluh ČR loni stoupl o 106 mld. na 1,87 bilionu Kč

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zahraniční dluh České republiky loni vzrostl o 106 miliard na 1,873 bilionu korun. Představoval tak 49,2 procenta hrubého domácího produktu. Za čtvrté čtvrtletí se dluh zvýšil o 43,8 miliardy korun, informovala dnes Česká národní banka. K růstu zahraničního zadlužení podle ní přispělo především zvýšení krátkodobých závazků podnikového sektoru.

 

"Jejich navýšení je důsledkem růstu stavu čerpaných dovozních úvěrů, vývoje úvěrových vztahů mezi podniky ve skupině přímého investora a kurzových vlivů," dodala ČNB.

Zahraničí závazky s původní splatností delší než jeden rok tvoří 70,5 celkové výše dluhu.

Zahraniční dluh vládního sektoru tvoří 25,3 procenta celkové zahraniční zadluženosti. K jeho růstu podle ČNB přispěly zvýšení držby krátkodobých vládních dluhopisů zahraničními investory a čerpání finančního úvěru od Evropské investiční banky (EIB) na rozvoj dopravní infrastruktury.

Zadluženost bankovního sektoru se naopak snížila, jeho podíl na celkové zahraniční zadluženosti Česka byl čtvrtinový. Poklesl podle centrální banky především z důvodu splácení přijatých krátkodobých vkladů a dlouhodobých úvěrů od zahraničních investorů.

Ve struktuře zahraničního dluhu v členění podle instrumentů se zvýšil podíl obchodních úvěrů a mezipodnikových půjček na úkor zastoupení vkladů a ostatních pasiv. V zahraničním dluhu převažují závazky ve formě emitovaných dluhopisů a přijatých zahraničních půjček, které tvoří 61,2 procenta dluhu.

Schodek investiční pozice České republiky vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, ve čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl oproti předchozím třem měsícům o 41,6 miliardy korun na 1,895 bilionu Kč. V porovnání se stavem na konci roku 2010 se schodek zvýšil o 64,7 miliardy korun a v běžných cenách činí 49,7 procenta HDP.

Finanční aktiva se ke konci loňského roku oproti třetímu čtvrtletí zvýšila o 122 miliard Kč na 2,565 bilionu Kč, a to díky především nárůstu devizových rezerv ČNB a podnikových aktiv tuzemských přímých investorů. Meziročně se finanční aktiva zvýšila o 142,4 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK