Pražská burza díky optimismu na trzích roste, KITD o skoro 13 pct

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza díky dnešnímu optimismu na evropských trzích roste. Hlavní index PX po 11:00 přidal 0,68 procenta na 975,9 bodu. O skoro 13 procent posílily akcie technologické firmy KIT digital a kromě developera Orco a operátora Telefónika se daří všem emisím. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

 

"Investoři v Evropě se dnes inspirovali čtvrtečním pozitivním závěrem na Wall Street a při očekávání jednání ministrů financí eurozóny ohledně navýšení eurovalu," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Podotkl však, že dnešní růst na pražské burze ale nestačí k odvrácení již čtvrté týdenní ztráty v řadě.

Prudkým růstem procházejí akcie KITD. Titul ve čtvrtek na americké burze posílil o 10,6 procenta a v prodlouženém obchodování o další více než dvě procenta. "Stalo se tak na pozadí spekulací o možném převzetí ze strany některého z velkých hráčů na trhu," dodal Mokoš.

Akcie Erste Bank posílily o 1,62 procenta a podle Mokoše se tak vymaňují z nejdelšího souvislého propadu od prosince 2008, kdy rovněž zaznamenaly osmidenní propad. Zisk si připisují také akcie Komerční banky, které však přidávají pouze mírných 0,48 procenta.

Výrazněji rostou akcie těžařské firmy NWR, a to o 1,46 procenta na 132 korun. Největší objem obchodů je vidět na akciích elektrárenské firmy ČEZ, které posílily o 0,26 procenta na 801,60 koruny.

Předchozí ztráty mírně rozšiřují pouze cenné papíry Orka a Telefóniky, které klesly o 0,45 procenta na 91,60 koruny, respektive o desetinu procenta na 388,90 koruny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK