MZe sloučí rostlinolékařskou správu a kontrolní a zkušební ústav

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) od neděle začíná transformaci svých podřízených organizací. Prvním krokem bude postupné sloučení Státní rostlinolékařské správy ČR (SRS) s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Ministr Petr Bendl proto ke konci března odvolal z funkce ředitele ÚKZÚZ Jaroslava Staňu. Řízením ústavu od dubna pověřil šéfa SRS Zdeňka Macha.

"Při slučování dvou organizací je výhodou, pokud obě podléhají jednotnému vedení. Tím se zabrání vzniku případných neřešitelných sporů a nejasností," zdůvodnil Bendl svůj krok. Ministr zároveň zadal zpracování potřebných legislativních úprav. ÚKZÚZ je totiž zřízen samostatným zákonem.

Propojení SRS a ÚKZÚZ je podle ministerstva prvním z kroků směřujícím ke snížení počtu podřízených organizací. Po sloučení kontrolních institucí v oblasti rostlinné výroby budou podobně vytvořeny další dva pilíře. Jeden zaměřený na živočišnou výrobu, druhý na potravinářství, prozradil již v polovině března Bendl. Ještě loni v resortu působilo 25 organizací, do budoucna by podle ministra měl jejich počet být redukován na pět až šest.

MZe si od redukce slibuje úspory v řádu stovek milionů Kč ročně. Hlavně však chce omezit kontrolní agendu v resortu, kterou farmáři dlouhodobě označují za přebujelou. "Zemědělci a potravináři dnes musí věnovat spoustu času velmi specializovaným kontrolám. Proto je plně na místě zjednodušení systému kontrol, a mě těší, že s tímto záměrem vyslovili jasný souhlas i zástupci nevládních organizací," uvedl Bendl.

Státní rostlinolékařská správa sídlící v Praze chrání území ČR před zavlečením škodlivých rostlin, sleduje výskyt škůdců a chorob rostlin. Vede také evidenci chemikálií a mechanizace určených k ochraně rostlin.

ÚKZÚZ je správní úřad s centrálou v Brně a regionálními pracovišti. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele nebo o hnojivech. Ústav mimo jiné vykonává odborné činnosti podle zákona o ÚKZÚZ a je také pověřen dělat úřední kontroly v oblasti ekologického zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK