Jaderné zdroje by po dostavbě Temelína měly tvořit 50 pct energie

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Po dostavbě 3. a 4. bloku temelínské elektrárny by jaderné zdroje měly tvořit více než 50 procent energie v Česku. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Podle něj je jaderná energie do budoucnosti stabilní komoditou a Česko se prý nemůže příliš spoléhat na obnovitelné zdroje.

 

Energetická společnost ČEZ nejpozději 2. července obdrží nabídku uchazečů usilujících o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Vítěze tendru ČEZ vybere v příštím roce. "Vedle toho samozřejmě řešíme další věci jako například stavební povolení nebo posudek EIA. Pokud všechno dopadne ideálně, mohli bychom s dostavbou Temelína začít v roce 2016," uvedl člen představenstva a ředitel divize výroba společnosti ČEZ Vladimír Hlavinka.

Kuba dnes společně s ministrem dopravy Pavlem Dobešem (VV), zástupci společnosti ČEZ a ředitelkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou absolvoval prohlídku Temelína. Ministr průmyslu a obchodu zopakoval, že dostavba elektrárny patří mezi priority vlády Petra Nečase. "Přispěje to k energetické soběstačnosti České republiky. Energie z jaderných elektráren je dlouhodobě stabilní a ne jako u obnovitelných zdrojů, které jsou závislé na tom, zda zrovna fouká vítr nebo svítí slunce," řekl Kuba.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny budou podle odhadů činit 200 až 300 miliard korun. O projekt se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium společností Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK