Co týden dal? Benzín na nových maximech

30.03.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zvýšily na nová maxima. Co dál bude zdražovat? Na řadu by mohlo jít kvůli nové směrnici vepřové. Ministr zemědělství Petr Bendl ale uklidňuje, že u vepřového masa nehrozí situace, která letos nastala u vajec.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled slovenského bankovního systému ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to případným zhoršením vyhlídek růstu ekonomiky a zhoršením kvality aktiv, jimiž banky disponují. Agentura očekává, že provozní prostředí slovenských bank se zhorší i kvůli horšímu výhledu ekonomiky celé Evropské unie.
Více informací

Reformy a úsporná opatření v Řecku postupují vpřed příliš pomalu. Uvedl to podle agentury DPA eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Dodal, že Atény musí v tomto směru vyvinout větší úsilí.
Více informací

Krize veřejného dluhu eurozóny není zdaleka u konce, přestože finanční trhy se v letošním roce zklidnily. Banky v regionu zůstávají slabé, úroveň dluhu stále roste a není jisté, že se podaří splnit fiskální cíle. Uvedla to ve své zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Za celý letošní rok OECD očekává zvýšení hrubého domácího produktu regionu o 0,2 procenta a příští rok má růst zrychlit na 1,4 procenta.
Více informací

Americká ekonomika je podle šéfa centrální banky Bena Bernankeho silnější a stabilnější a polevují i finanční problémy v Evropě. Na vítězné tance ohledně silného hospodářského oživení je ale prý ještě příliš brzy. Bernanke, který s médii příliš často nemluví, to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ABC News.
Více informací

Akcie na vyspělých trzích mají po velmi zdařilém začátku roku svůj letošní růst už asi odbytý a s výraznějším zpevněním se u nich počítat nedá. Shodují se na tom analytici, kterých se v rozsáhlém průzkumu na vyhlídky trhu dotazovala agentura Reuters. Citelně by tak letos mohly zpevnit jen akcie na mladých trzích v čele s Brazílií a Ruskem, případně Čínou.
Více informací

Ekonomiky vyspělého světa letos mírně oživí z útlumu, země eurozóny oslabené dluhovou krizí ale budou hluboce zaostávat a největší tři se jako celek propadnou do recese. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v předběžné zprávě před květnovým zveřejněním svého kompletního výhledu.
Více informací

Řecký premiér Lukas Papadimos nevyloučil, že jeho země bude potřebovat další záchranný balík. Ujistil ale, že Atény dělají všechno pro to, aby třetí mezinárodní úvěr už nebyl zapotřebí. Druhý záchranný úvěr v sumě přes 100 miliard eur si dohodlo Řecko s mezinárodními věřiteli teprve tento měsíc.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česku kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení, uvedl na setkání s novináři ministr zemědělství Petr Bendl. Podle něj u nejoblíbenějšího masa Čechů nehrozí situace, která letos nastala u vajec. Ta v důsledku unijní směrnice s novým podražila až na dvojnásobek loňské ceny.
Více informací

Česká republika je ve hře o umístění zkušebního jaderného reaktoru nové generace. Na vzniku zařízení za několik desítek miliard korun pracuje nově vzniklé česko-slovensko-maďarské konsorcium. Jednou z lokalit pro výstavbu reaktoru můžou být Dukovany. Na energetickém kongresu v Praze projekt představil generální ředitel Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) Řež Aleš John.
Více informací

Zisk po zdanění českého bankovního sektoru v roce 2011 klesl o čtyři procenta na 53,5 miliardy Kč. Ziskovost sektoru ovlivnily odpisy řeckých dluhopisů. Na Fóru Zlaté koruny to řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.
Více informací

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) by mohl již v létě nařídit současným mobilním operátorům, aby do svých sítí pustili nové hráče. Příští týden by měla rada úřadu schvalovat návrh, který umožní regulaci mobilního trhu a následný vstup takzvaných mobilních virtuálních operátorů.
Více informací

Mladoboleslavská automobilka navrhla růst platových tarifů svých zaměstnanců o 4,3 procenta. Odbory požadují šestiprocentní růst platů, vyjednávání o kolektivní smlouvě ve Škoda Auto tak nekončí. O výsledku 12. kola vyjednávání informují odboráři na svých webových stránkách.
Více informací

Česká pošta loni zvýšila zisk o 59 procent na 419 milionů korun. Provozní výnosy stouply o jedno procento na 20,8 miliardy Kč. Firma loni posílila zejména v balíkových službách, kde se stala jedničkou na trhu, naopak ztratila v doručování dopisů a poukázek.
Více informací

Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu zvýšily na nová maxima. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V porovnání s předchozím týdnem nafta zdražila o šest haléřů na průměrných 37,24 koruny za litr. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 31 haléřů na 37,26 koruny za litr.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU