Euro stouplo díky dohodě o posílení záchranných fondů

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Euro dnes mírně posílilo vůči dolaru i japonskému jenu díky dohodě eurozóny o zvýšení kapacity záchranných fondů a španělským plánům na snížení rozpočtového deficitu. Jednotná evropská měna však podle analytiků zůstává zranitelná kvůli přetrvávajícím obavám ohledně evropské dluhové krize.

"Je prostě těžké stavět se k euru skutečně optimisticky, a to i v případě, že přicházejí relativně dobré zprávy," řekl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3330 USD. Vůči jenu se jeho kurz zvýšil o čtvrt procenta na 109,89 JPY, napsala agentura Reuters.

Ministři financí zemí eurozóny se dohodli na zvýšení úvěrové kapacity dvou záchranných fondů na 700 miliard eur (přes 17 bilionů Kč). Nová částka ale bude jen 500 miliard eur, zbylých 200 miliard jsou peníze, které už byly využity na pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku.

Španělská vláda dnes oznámila, že chce v letošním rozpočtu ušetřit 27 miliard eur (zhruba 670 miliard korun). Ministerstva sníží výdaje v průměru o 17 procent. Mezi další úsporná opatření patří zmrazení mezd státních zaměstnanců na další rok, větší daňové zatížení velkých podniků a snížení státních subvencí v energetickém a telekomunikačním sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK