Americké akcie zakončily čtvrtletí s nadprůměrnými zisky

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Americké akcie zakončily týden bez výraznějších změn, první čtvrtletí pro ně ale bylo nejlepší za spoustu let. Díky postupu v řešení dluhové krize v eurozóně se na trh vrátila důvěra, kterou posilují i známky pokračujícího oživení americké ekonomiky. Na devizových trzích se dnes zvyšoval kurz eura, které čerpalo optimismus i z dohodnutých rozpočtových škrtů ve Španělsku.

Dow Jonesův index přidal 66,22 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,50 procenta na hodnotě 13.212,04 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,37 procenta na 1408,47 bodu, nicméně index Nasdaq Composite o 0,12 procenta oslabil a uzavřel na 3091,57 bodu.

Španělsko dnes oznámilo podrobnosti k napjatě očekávaným rozpočtovým škrtům na zbytek letošního roku. Vláda chce ušetřit až 27 miliard eur (asi 668 miliard Kč), což je zhruba ekvivalent 2,5 procenta hrubého domácího produktu. V částce je zahrnuto i zvýšením daní a omezení výdajů za zhruba 15 miliard eur, o kterých vláda informovala už v prosinci. Další úspory se přitom neobešly bez masivních protestů v ulicích.

Dow Jonesův index má za celé první čtvrtletí zisk 8,1 procenta, index S&P 500 je na tom ještě lépe a od začátku roku přidal 12 procent. To je nejvíce od roku 1998. Zdaleka nejlepších výsledků z trojice nejsledovanějších indexů ale dosáhl Nasdaq Composite, který přidal 18,7 procenta. To je nejlepší první čtvrtletí za posledních 21 let.

Vzpruhou pro trhy byl ale i výsledek neformální schůzky ministrů financí eurozóny, která se konala v Kodani. Ministři měli na programu především zvýšení úvěrové kapacity dvou záchranných fondů. Ty budou mít k dispozici 700 miliard eur, po přechodnou dobu ale bude možné po splnění stanovených podmínek čerpat i další peníze.

První čtvrtletí bylo výjimečné v mnoha ohledech, nejen výší zisků, jichž akcie dosáhly. Například index Nasdaq Composite se během čtvrtletí po více než 11 letech vrátil nad hranici 3000 bodů, svůj milník ale překonaly také akcie společnosti Apple. Vůbec poprvé se dostaly nad 600 dolarů a za celé čtvrtletí zpevnily o více než 50 procent.

Na devizových trzích se dnes zvyšoval kurz eura, jemuž pomohly zmíněné podrobnosti k oznámeným rozpočtovým škrtům ve Španělsku a dohoda o zvýšení úvěrové kapacity záchranných fondů. Analytici ale upozorňují, že jednotná evropská měna se může vrátit k poklesu, protože obavy z dalšího postupu dluhové krize v eurozóně mezi investory přetrvávají. Euro má ale za sebou vůči dolaru i tak nejlepší čtvrtletí za poslední rok.

"Dostáváme spoustu protichůdných dat, spoustu protichůdných informací," upozorňuje na rizika hlavní analytička devizového trhu ve společnosti Scotia Capital Camilla Suttonová. "Není zde žádný impulz, který by posunul kurzy z pásma, v němž se pohybují už asi měsíc," dodala.

Euro dnes k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3335 USD, k japonskému jenu přidalo 0,7 procenta na 110,35 JPY. Dolar k jenu kolísal v blízkosti předchozích hodnot, nakonec ale přidal 0,4 procenta na 82,73 JPY. Za první čtvrtletí euro k dolaru zpevnilo o 2,9 procenta, převážně díky opatření, k němuž koncem loňského roku sáhla Evropská centrální banka (ECB). Ta do bankovního systému v eurozóně za poslední tři měsíce napumpovala více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč).

Dolar k jenu za čtvrtletí zpevnil o 7,6 procenta, což byl zároveň první čtvrtletní zisk za poslední rok. Více dolar naposledy zpevnil v prvním čtvrtletí 2009. Euro vůči jenu si ale vedlo ještě lépe; za první čtvrtletí zpevnilo o 10,9 procenta. Tak silně naposledy zpevnilo před více než 11 lety, respektive v posledním čtvrtletí roku 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK