Aktivita v čínském průmyslu v březnu rostla již čtvrtý měsíc

01.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 1. dubna (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v březnu rostla již čtvrtý měsíc za sebou a ocitla se nejvýše za 11 měsíců. Průmysl podpořilo oživení v automobilovém, tabákovém a elektronickém sektoru. Ukázaly to dnes výsledky ankety u nákupních manažerů firem, který zveřejňuje Čínská federace logistiky a nákupu (CFLP).

Hodnota indexu nákupních manažerů (PMI) v březnu vzrostla o 2,1 bodu na 53,1 bodu. Dále se tak vzdaluje hranici 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Index se v listopadu propadl pod hranici růstu poprvé od počátku roku 2009, což zvýraznilo hrozbu útlumu druhé největší ekonomiky světa. Od prosince však opět roste.

Analytik CFLP Čang Li-čchün uvedl, že růst nových továrních zakázek ukazuje na oživení v různých sektorech. Nadále se však objevují známky oslabení vývozu, investic a poptávky spotřebitelů, což je znepokojující. V Číně také často oživuje zpracovatelský sektor a stavebnictví na jaře po oslavách lunárního Nového roku a zasedání čínského parlamentu.

Růst čínské ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku zpomalil na 8,9 procenta, protože Peking zvýšil úrokové sazby a zpřísnil opatření, která mají zmírnit inflaci. V prosinci však představitelé vlády změnili názor a slíbili poskytnout více bankovních úvěrů, a pomoci tak firmám lépe se vyrovnat s poklesem globální poptávky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK