Aktivita v maďarském průmyslu výrazně vzrostla, lepší je i Polsko

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Varšava 2. dubna (ČTK) - Aktivita v maďarském průmyslu v březnu výrazně vzrostla a hodnota indexu nákupních manažerů se dostala nejvýše za posledních 13 měsíců. Prudký růst je přitom znát u nových zakázek, jejichž index dokonce zaznamenal čtvrtý nejvýraznější nárůst od roku 1995. Sdělilo to dnes tamní sdružení nákupních manažerů Halpim. Zlepšení, i když slabší, registruje i Polsko.

Index nákupních manažerů v Maďarsku v březnu vystoupil na 56,8 bodu, zatímco v únoru byl na 50,5 bodu. Dostal se tak výrazně nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Čím více než nad 50 body, tím rychlejší růst vyjadřuje. Až do únoru aktivita klesala, její index byl čtyři měsíce pod 50 body.

Dílčí index nových zakázek je klíčový z hlediska budoucího vývoje. Za posledních šest měsíců se zvýšil teprve podruhé. Podobný vývoj Maďaři naposledy zaznamenali v polovině roku 2009, tedy na konci finanční krize. Druhým měsícem v řadě se zvýšila také dílčí index výroby, do února se tři měsíce snižoval. Březnový růst byl přitom také čtvrtý nejvýraznější od roku 1995.

V Polsku se index nákupních manažerů podle organizace Markit a banky HSBC v březnu dostal na 50,1 bodu, zatímco v únoru byl přesně na 50 bodech. Analytici předpokládali, že indikátor klesne pod 50 bodů, ekonomové ale upozorňují, že i když je výsledek překvapivý, velké zlepšení zpracovatelský sektor nezaznamenal.

V Česku se podmínky ve zpracovatelském sektoru v březnu zlepšily, index nákupních manažerů stoupl na 52,1 bodu, což je nejvyšší hodnota za posledních šest měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK