Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny opět klesla

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (ČTK) - Pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu eurozóny se v březnu prohloubil. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Markit. Údaje podle agentury AP posilují obavy, že se ekonomika eurozóny nachází v recesi.

Firma Markit uvedla, že index nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor eurozóny se v březnu snížil na tříměsíční minimum 47,7 bodu z únorových 49 bodů. Dostal se tak ještě hlouběji pod padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Ve Francii se index propadl na téměř tříleté minimum 46,7 bodu. Zhoršení vykázal rovněž německý zpracovatelský sektor. Německo a Francie jsou největšími ekonomikami v eurozóně.

"Březnový průzkum u nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru eurozóny přináší velké zklamání a posiluje přesvědčení, že eurozóna utrpěla v prvním čtvrtletí další (hospodářský) pokles" uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. "To by eurozónu uvrhlo zpátky do recese," dodal.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 0,3 procenta. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK