Středočeský kraj nechce zákaz vjezdu kamionů do Prahy

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Středočeský kraj nechce, aby Praha zakázala vjezd kamionům do metropole, dokud nebude dokončen obchvat. Podle hejtmanství to výrazně ovlivní a zhorší dopravní situaci v kraji. Hejtman David Rath (ČSSD) kvůli tomu dnes poslal dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a ministrovi dopravy Pavlu Dobešovi (VV), v němž je žádá o urychlené dobudování pražského obchvatu. Rath to dnes řekl novinářům.

"Neexistence silničního okruhu na severu a východě Prahy spolu s tímto rozhodnutím Prahy bude znamenat doslova katastrofu pro desítky středočeských měst a obcí v této oblasti," uvedl Rath. Silniční síť na severu a východě od metropole navíc podle něj není koncipována pro nákladní dopravu. Kraj proto podporuje výstavbu okruhu ve směru od ruzyňského letiště k obcím Vodochody a Kralupy nad Vltavou.

O zákazu vjezdu kamionů na celé území metropole minulý týden rozhodli pražští zastupitelé. O záměru však město ještě musí jednat s příslušnými úřady. Omezení by mělo pomoci třeba lidem ze Spořilova, kteří si na kamionovou dopravu stěžují. Kdy přesně začnou omezení platit a v jakém rozsahu, zatím není jasné.

Odvést dopravu z centra metropole by v budoucnu měla silniční síť tvořená Městským okruhem a vnějším Pražským okruhem, které má propojit sedm radiál. V provozu je nyní zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál. Za omezení kamionové dopravy už řadu měsíců bojují obyvatelé Spořilova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK