Sino-Forest po zprávě spekulanta směřuje k restrukturalizaci

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto/Singapur 2. dubna (ČTK) - Čínská společnost Sino-Forest směřuje k restrukturalizaci a k rozprodeji majetku. Vaz jí zlomila zpráva prominentního spekulanta, který firmu obvinil, že nedisponuje tak velkým majetkem, jaký uvádí v účetnictví. Jde o několikátý případ, který se odvíjí podle stejného scénáře, kauza Sino-Forest je ale podle agentury asi nejviditelnější.

Na menší čínské podniky, jejichž akcie se obchodují na burzách v Hongkongu a Severní Americe, se před pár lety začal zaměřovat obchodník Carson Block. Založil k tomu společnost s názvem Muddy Waters, a netají se přitom spekulativními úmysly. Takzvané krátké pozice mu pak zajistí zisk v situaci, kdy akcie popisovaných firem klesají.

Sino-Forest přihlásila své akcie k obchodování na burze v Torontu a tvrdila, že má většinu rozsáhlého majetku v Kanadě. Zaměřovala se přitom na těžbu dřeva. Block ale firmu loni v létě obvinil, že jednak nevlastní tak velký majetek, jak uvádí, a jednak nad ním nemá přímou kontrolu. To by znamenalo, že podvádí akcionáře i věřitele.

Provozovatel burzy v Torontu obchodování s akciemi Sino-Forest krátce po zveřejnění zprávy zastavil a vzhledem k tomu, že firma nebyla schopna před úřady obvinění vyvrátit, obchody s jejími akciemi nebyly obnoveny. Minulý týden firma požádala soud v Kanadě, aby jí povolil ochranu před věřiteli a dal jí šanci restrukturalizovat.

Než bylo obchodování s akciemi Sino-Forest loni zastaveno, jejich kurz v reakci na zprávu spadl asi o 70 procent. Akcie jiných čínských firem, které Block obvinil z účetních nesrovnalostí nebo podvodů, mnohdy oslabily ještě více.

Block se dostal do povědomí investorské veřejnosti hlavně díky tomu, že v některých firmách, které obvinil z účetních machinací, drželi významné podíly i vlivní manažeři hedgeových fondů. Například fond Paulson & Co miliardáře Johna Paulsona podle serveru Motley Fool přišel investicí do Sino-Forest možná až o půl miliardy dolarů.

Block, který mnoho rozhovorů nedává, avšak loni se objevil například ve finanční televizi CNBC, obvinil z machinací i několik větších podniků. Je mezi nimi například i významný čínský výrobce reklamních bannerů Focus Media. Většina z nich podala na Blocka žalobu, což ale komplikuje fakt, že Block se vyhýbá americké jurisdikci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK